Spoločnosť Shell zastavuje prieskumné aktivity pri pobreží Aljašky

28.09.2015 Celý región

Washington 28. septembra (TASR) - Britsko-holandská ropná spoločnosť Royal Dutch Shell oznámila, že zastavuje svoje prieskumné aktivity vo vodách pri pobreží Aljašky. Dôvodom je, že kľúčový prieskumný vrt v oblasti vykázal príliš nízky objem ropy a plynu, aby sa firme oplatilo v prieskumoch pokračovať. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

Firma Shell uviedla, že pri takýchto výsledkoch vrtu známeho ako Burger J nie je ďalší prieskum ekonomicky výhodný. Vrt teraz zapečatí a opustí.

"Výsledok je pre nás jednoznačne sklamaním," uviedla spoločnosť a dodala, že "v dohľadnej budúcnosti" ďalšie prieskumy vo vodách pri pobreží Aljašky robiť nebude. Zároveň informovala, že pod rozhodnutie predbežne ukončiť ďalší prieskum sa podpísali aj vysoké náklady spojené s projektom. Pri súčasných nízkych cenách ropy musí Shell, podobne ako iné firmy, obmedzovať investície. Spoločnosť doteraz do prieskumov v Arktíde investovala okolo 7 miliárd USD (6,28 miliardy eur).

Obrat v plánoch Shellu znamená víťazstvo ekológov. Tí poukazovali na náročné podmienky v Arktíde a citlivý ekosystém, čo by mohlo zvýšiť riziko havárie s mimoriadne vážnymi dôsledkami na okolitú prírodu.

GREENPEACE: Zastavenie aktivít Shellu pri Aljaške je výbornou správou

Správy o skončení prieskumných aktivít vo vodách pri pobreží arktickej Aljašky spoločnosťou Shell potešili aj slovenských environmentalistov. "Je to výborná správa. Ťažba ropy v Arktíde je veľmi nebezpečná a riskantná, pretože akýkoľvek únik v týchto ľadových vodách by bol katastrofou pre jedno z najčistejších, najvýnimočnejších a najkrajších miest na Zemi," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Snahy ťažiť ropu v Arktíde kritizujú ochranári od roku 2012, Greenpeace vtedy spustil medzinárodnú kampaň za záchranu Arktídy, ktorá bežala aj na Slovensku. Celosvetovo ju podporilo vyše sedem miliónov ľudí. Environmentalisti dlhodobo upozorňovali na riziká úniku ropy, ktoré by priniesla ťažba. "Túto hrozbu jednoducho nemožno vylúčiť a havarijné plány ropných spoločností sú absolútne neprimerané," uviedla Ábelová. Ochranári teraz veria, že Shell odíde z oblasti úplne.
 

Vyberte región